Trienke van't Blik

06 23981427Wat is mestonderzoek?

Mestonderzoek is het onderzoek van de mest van paarden. Er wordt meestal gezocht naar wormeieren. Maar de ontlasting van hond, kat en vogels kunnen ook onderzocht worden op parasieten. Ook ontlasting van konijn en reptiel kan onderzocht worden.

Waarom doe je mestonderzoek?

Om te achterhalen hoeveel wormeitjes je paard bij zich draagt en welke soort. Wanneer je een wormenspuit geeft, zonder dat je weet welke hoeveelheid en soort wormen je paard heeft, kan dit resistentie veroorzaken. De wormen overleven dan, ondanks dat je je paard een spuit toegediend hebt. Bovendien mag de dierenarts geen wormenspuiten meer verstrekken zonder onderzoek te doen.

Wanneer kun je het beste mestonderzoek laten doen?

Het mooist is om je dier(en) in kaart te brengen qua dragerschap wormeieren. Zo leer je je dier kennen en kun je gericht gaan ontwormen. Het beste stel je het onderzoeksschema af op het weideseizoen, zodat de weide zo min mogelijk besmet raakt. Bijvoorbeeld onderzoek in de maanden april, juni, augustus, november, januari: ongeveer elke 11 weken. Dan is dragerschap wel bekend en kun je daarna volstaan met 4x per jaar onderzoek.


Wat kost het mestonderzoek?

De kosten per onderzoek zijn € 7.50*. Bij vijf keer per jaar onderzoeken zijn de kosten €6,-* per onderzoek. De ontlasting mag langsgebracht worden of opgestuurd. *) exclusief eventuele portokosten.Neem vandaag nog contact met mij op voor meer informatie.