Home Over mij Nieuw Opsturen monster Uitslag Tarieven Links Contact

Kleine bloedworm

Even wat algemene kennis over wormen bij paarden.

Volgens paardenkliniek Boerma, te Garijp, zijn er paarden die altijd veel eitjes uitscheiden, de zogenaamde spreiders en er zijn paarden die weinig eitjes uitscheiden, maar dus wel dragers zijn. Het is beter om gericht de uitscheiders/spreiders te behandelen dan een hele kudde inéén. Vooral een constante kudde hoeft niet gelijktijdig te worden ontwormd. Een nieuw geïntroduceerd paard/pony wel.

Zowel de kleine als grote bloedworm hebben een zelfde levenscyclus buiten het paard/pony. De grootste verschillen zitten in de levenscyclus in het paard en dit is gelijk de meest schadelijke fase van de bloedworm.

Buiten het paard is de cyclus als volgt: eieren worden met de mest uitgescheiden waarna de meeste eieren 2-3 dagen nodig hebben om te ontwikkelen (wel onder gunstige omstandigheden) tot larve. Deze larven (L3) kunnen weer worden opgenomen door het paard waardoor dit de besmettelijke periode is. In het lichaam maken de larven een trektocht door het lichaam waarbij verschillende organen worden aangedaan. Hierin verschillen de diverse wormsoorten. De larven groeien en vervellen meestal twee keer tot het volwassen stadium (L5) en gaan weer eieren leggen die met de mest worden uitgescheiden.

levenscyclus
Na opname van de larven door het paard, gaat de larve zo snel mogelijk de dikke darmwand in om zicht te ontwikkelen. Dit duurt ongeveer 6 weken en dan is de larve verveld naar volwassen worm en legt weer eieren. Maar de larven kunnen ook in een soort 'winterslaap' gaan waarbij ze een schild vormen en hierin kunnen ze wel 4 maand tot 2 jaar verblijven. Het moment waarbij alle larven tegelijkertijd vrij komen in de darm is zeer gevaarlijk voor het paard. De verschillen in temperatuur per seizoen bepaalt of de larven vrijkomen. Tijdens koele maanden blijven ze zitten en wanneer het weer warmer wordt, komen ze tot leven en naar buiten.

Het grootste gevaar voor het paard ontstaat dus als de larven massaal 'tot leven komen' en zich verder gaan ontwikkelen tot volwassen worm. Dit wordt Cyathostominosis genoemd en beschadigt dus de darmwand waardoor chronische diarree ontstaat. Ook bestaat er kans op koliek welke dodelijk kan zijn. Granulomateuze colitis komt ook voor. Jonge paarden zijn meer gevoelig dan oudere paarden, maar elk paard van elke leeftijd loopt elk seizoen gevaar.