Home Over mij Nieuw Opsturen monster Uitslag Tarieven Links Contact

Wormen

Meest voorkomende wormen bij kat zijn de spoelwormen en lintwormen. De spoelworm (Toxacara) leeft in de darm van de kat en legt hier dagelijks tienduizenden eitjes die in het lichaam jarenlang besmettelijk blijven voor mens en dier. De aanwezigheid kan zich uiten in braken of diarree, maar ook gezonde katten kunnen duizenden spoelwormen in zich hebben. Spoelwormen reizen door het hele lichaam van de kat en kunnen hierbij diverse organen beschadigen.

De lintwom (Dipylidium caninum) wordt overgebracht door vlooien en ziet eruit als een bruin/witte rijstkorrel. Een besmette kat verspreidt via de anus de eitjes in huis en deze worden door vlooienlarven opgegeten. De vlooienlarf ontwikkelt zich tot een volwassen vlo die dus besmet is met een lintworm. De kat likt deze vlo op en raakt weer besmet met een lintworm.

Tips om een worminfectie te voorkomen:

  1. Ontworm met de juiste werkzame stof, in de juiste dosering en op het juiste tijdstip. Ontworm tijdens de zoogperiode niet alleen de kittens, maar ook de moeder. Ontworm minstens een week voor een vaccinatie. En ontworm alle huisdieren tegelijk.
  2. Een goede hygiŽne in en om het huis. Was de mand en andere ligplaatsen regelmatig, behandel alle huisdieren tegen vlooien.
  3. Preventief ontwormen of regelmatig fecesonderzoek uit laten voeren.

Een kat kan ook besmet raken met Cryptosporidium. Dit kan alleen aangetoond worden met een ELISA test op feces en niet via een microscopisch onderzoek. Symptomen van de ziekte zijn:

  1. meerdere malen per dag waterige onaangenaam ruikende diarree
  2. buikkrampen
  3. sloomheid
  4. gebrek aan eetlust
  5. afvallen
  6. uitdroging

Deze informatie is hoofdzakelijk afkomstig van de website van Noorse boskatten. (gezondheid.noorseboskatten.net)