Home Over mij Nieuw Opsturen monster Uitslag Tarieven Links Contact

Aarsmade

Aarsmaden zijn wormen die vooral in de dikke darm en rond de anus voorkomen. Het mannetje is heel klein, ongeveer een cm, terwijl het vrouwtje tot ongeveer 15 cm lang kan worden. Het vrouwtje kruipt de darm uit om rond de anus eitjes te leggen. De eitjes zijn kleverig waardoor ze blijven plakken. Het zorgt echter wel voor jeuk waardoor de paarden schuren en proberen te bijten/krabben op de plaatsen waar de eitjes vastgekleefd zitten en de larven zich ontwikkeld hebben. Zo nemen ze de larven weer op. Ook kunnen infectieuze larven in voer of drinkwater vallen en zo ook weer opgenomen worden door het paard. De opgenomen larven voeden zich met slijmvlies van de dikke darm en zorgen zo voor beschadegingen van de darmwand. Na een maand of 4 á 5 zijn de larven volwassen.

Deze wormen (zie foto) werden na het ontwormen gevonden. Ze waren half levend, omdat ze niet zo heel goed reageren op ontwormingsmiddelen.
aarsmade Paarden met een aarsmade infectie schuren hun staart kapot door de jeuk die veroorzaakt wordt door de worm, de kleverige stof van de eitjes en larven in het gebied rond de anus. Paarden met een ernstige infectie kunnen slechter in conditie raken. Wanneer het paard veel jeuk heeft kan het onrustig worden en minder goed gaan eten. In het gebied rond de anus kunnen geel-witte eitjes gevonden worden. Wanneer dit niet duidelijk te zien is, kan plakband uitkomst bieden. wormen rond anusDoor het plakband even rond de anus te plakken en weer te verwijderen, blijven de eitjes hieraan kleven. Daarna kunnen deze rechtstreeks onder de microscoop bekeken worden.
Doordat ze eitjes rond de anus leggen komen ze meestal in een mestonderzoek niet naar voren. Het beste kan er dan een plakbandtest worden uitgevoerd. En ook dat is bij, Blik op mest en de rest, mogelijk. Geen zichtbare wormen in de mest is géén garantie voor een worm-vrij paard.